Sacharidy
Vo
výžive sa so sacharidmi dá stretnúť pod viacerými názvami. Je preto
na mieste hneď na úvod si názvy ujednotiť. Aby napr. reklama zákazníka
čo najviac zmietla, ponúka výrobok bohatý na uhľohydráty. Vedzte však,
že ponúka produkt bohatý na cukry, alebo inak povedané sacharidy.
Medzi ďalšie názvy ktoré pod sebou skrývajú cukry patria napr.
uhlovodany, glycidy, karbohydráty a podobne.
Vo výžive majú cukry svoje nezastupiteľné miesto. Slúžia totiž ako
hlavný zdroj energie, čo v percentách znamená, že až 60%
energie ktorú so seba vydávame pochádza z prijatých cukrov. V športe
je z tohto dôvodu cukrom venovaná dostatočná pozornosť. Ich veľká
výhoda spočíva v univerzálnosti používania v anaeróbnych,
ako aj pri aeróbnych aktivitách (Rôznym zdrojom energie pre svalovú prácu,
sme sa už venovali tu a tu.).
Ich využitie sa nájde najmä pri dlhšie trvajúcej činnosti vysokej
intenzity, ale aj pri výkone podávanom v posilňovni. Keďže užívanie
cukrov má svoje pozitívne ako aj negatívne stránky, je vhodné si o nich
zozbierať dostatok informácií.
Podľa najjednoduchšieho členenia možno sacharidy deliť na jednoduché a zložité.
Jednoduché sacharidy sa taktiež nazývajú monosacharidy. Skladajú sa z jednej
stavebnej sacharidovej jednotky a v potrave sú typické svojou
sladkou chuťou. Telo ich dokáže ľahko prijať, čo znamená, že
sa rýchlo po prijatí dostávajú do krvného riečiska. Takto dokážu
za krátky čas dodať telu veľké množstvo energie. Na druhej strane však
ich nadbytočný príjem spôsobí vyplavovanie inzulínu. Jeho prítomnosť
zníži hladinu cukru v krvi a následne dopomôže k premene
prijatého cukru do zásob podkožného tuku. V reálnom živote sa
tieto deje prejavujú ako priberanie na váhe pri nadmernej konzumácii
sladkostí v súčinnosti s nedostatom pohybu.
Za základného zástupcu monosacharidov je považovaná glukóza, čiže
hroznový cukor. Glukóza má v tele osobitú funkciu. Je to jediná
forma cukru, ktorá prúdi v krvi a dostáva sa tak v tejto forme do
celého tela. Tu sa využíva ako stály pohotový zdroj energie, alebo sa
ukladá vo forme glykogénu (svalový cukor). Medzi ďalšieho zástupcu
jednoduchých cukrov patrí fruktóza – ovocný cukor. Na rozdiel od
glukózy nepodnecuje tvorbu inzulínu. Z hľadiska športovania,
chudnutia a rysovacieho tréningu nie je tento cukor veľmi vhodný.
Blokuje totiž uvoľňovanie tuku pre energetické využitie.
Cukry,
ktoré sa skladajú z dvoch druhov monosacharidov sa nazývajú
disacharidy. Najznámejšími zástupcami je sacharóza a laktóza.
Sacharóza je cukor ktorý sa získava z repy. Je kombináciou glukózy
a fruktózy. Mliečny cukor – laktóza je zase kombináciou galaktózy
a glukózy.
Okrem jednoduchých cukrov sú v našej potrave zastúpené aj tzv. komplexné
sacharidy – polysacharidy. Sú to vlastne reťazce monosacharidov a skôr
ako ich telo dokáže prijať, sa musia rozložiť na jednoduché cukry. Kým
monosacharidy znamenajú po prijatí nárazovo veľké množstvo energie,
energia so zložitých cukrov sa uvoľňuje postupne. Komplexné uhlohydráty
nemajú sladkú chuť a ich zdrojom sú najmä pekárenské výrobky,
cestoviny, zemiaky, ryža atď. Ich
podiel v potrave by mal byť výrazne väčší ako jednoduchých
cukrov. Pri výbere je vhodné klásť dôraz na celozrné výrobky a výrobky
ktoré ešte úpravou nestratili potrebné živiny.
Z hľadiska športového výkonu nieje vhodné prijímať asi 40 až 60
minút pred výkonom jednoduché cukry. Vyplavenie inzulínu totiž spôsobí
zníženie pohotovostných zásob glukózy pod pôvodné hodnoty. Naopak
na doplnenie strateného cukru, sa odporúča po výkone zjesť sladkosť.
Telo je po záťaži na cukor veľmi citlivé a rýchlo obnoví
stratené zásoby glukózy.
|