
|
|
Zdroje
energie pre svalovú prácu II.
Aeróbne aktivity
Aeróbna
aktivita je vykonávaná
takou intenzitou, že telo je schopné zabezpečovať pre svoju prácu
dostatok kyslíku. Ako zdroj na resyntézu ATP sa využívajú cukry a tuky.
Postupným predlžovaním zaťaženia sa zvyšuje podiel aeróbnych
procesov na celkovom energetickom krytí svalovej práce. Hneď pri začiatku
zaťaženia sa organizmus snaží využiť kyslík na efektívnu produkciu
energie. Zásoby kyslíku vo svaloch a v krvi sú však obmedzené
a tak predpokladom pre aeróbnu činnosť sa stane až dostatočný
prívod kyslíku do pracujúcich svalov (z vonkajšieho prostredia, cez pľúca
do krvi a odtiaľ do svalov). Aeróbne aktivity sú aktivity
dlhotrvajúce, vytrvalostné (dlhotrvajúci beh, bicyklovanie, beh na lyžiach
atď.). Pre zhadzovanie
prebytočných kíl majú rozhodujúci význam. Ako zdroj energie pre
svalovú prácu sa totiž okrem cukru využívajú aj tuky. Najväčšou
chybou začínajúcich bežcov, ale nielen ich je privysoká intenzita. Ak
je intenzita privysoká, laktát (kyselina mliečna) sa nestíha odbúravať
zo svalov a bežec to pociťuje ako nepríjemné subjektívne pocity.
Ďalším dôvodom pre nižšiu intenzitu je, že sa viac spaľujú tuky.
Z určitého množstva kyslíka sa uvoľní viac energie pri spaľovaní
cukrov ako tukov. Keďže najväčší hlad bude pri aeróbnej činnosti
po kyslíku, telo ako múdry hospodár uprednostní pri dlhotrvajúcej záťaži
veľkej intenzity cukor a naopak pri dlhotrvajúcej záťaži nižšej
intenzity (keď je kyslíku dostatok) tuky. Opäť hovorí v prospech
tukov laktát, ako produkt vznikajúci pri spaľovaní cukrov.
Podiel
tukov a cukrov na energetickom metabolizme:
Pre vytrvalostného
bežca - pretekára bude výhodnejší zdroj energie cukor. Z kyslíka,
ktorý prijal pľúcami získa viac energie za pomoci cukru a bude
preto bežať rýchlejšie. Vzhľadom na obmedzené zásoby, musí s nimi
organizmus účinne hospodáriť. Vzájomný pomer spaľovania živín pri
svalovej práci závisí od viacerých faktorov.
·
Intenzita zaťaženia: V pokoji a pri nízkej intenzite sa využívajú
predovšetkým tuky. S pribúdajúcou intenzitou progresívne stúpa
podiel cukrov. Medzi žiadnym zdrojom energie nie je presná hranica od
ktorej sa začne využívať výhradne jeden zdroj. Naopak je pre zdroje
charakteristické ich vzájomné prelínanie.
·
Úroveň trénovanosti: Postupným zlepšením trénovanosti sa organizmus naučí
lepšie využívať tuky a cennejší zdroj energie – cukor si bude
šetriť na „horšie časy“.
·
Stav glykogénových zásob Podľa množstva glykogénu vo svaloch a v pečeni
sa mení pomer jeho zastúpenia pri svalovej práci. Čím sú tieto zásoby
väčšie, o to dlhšie je organizmus schopný vykonávať aeróbne
zaťaženie vysokou intenzitou (dôležité pri vytrvalostných súťažiach).
Po vyčerpaní zásob a prechode na spaľovanie tukov musí prísť k zníženiu
intenzity. Ak sa intenzita nezníži, začne športovec pociťovať nepríjemné
pocity, ktorého ho donútia intenzitu znížiť, alebo s ňou úplne
prestať. Obnova glykogénových zásob trvá 24 až 72 hodín. Pre rýchlu
obnovu je dôležitá správna výživa (cestoviny, zemiaky, ryža,
obilniny, chlieb, pečivo, ovocie, zelenina). Najlepšie sa obnovujú
glykogénové zásoby v prvých hodinách hneď po záťaži. Ak teda
človek chce doplniť zásobu glykogénu, vhodné je zjesť sladkosť krátko
po záťaži a nečakať až na bežné jedlo dňa.
Kým cukru
je v tele obmedzené množstvo, tuky predstavujú prakticky
neobmedzený zdroj energie. Tuk v mužskom tele predstavuje približne
15% z celkovej telesnej hmotnosti a 25% z celkovej telesnej
hmotnosti žien. Teoreticky by takéto zásoby vydržali na ubehnutie až
700km.
Ako
sa dá zvýšiť podiel zastúpenia tukov pri aeróbnej aktivite?
Blíži sa zima a tak je na mieste povedať, že nižšia teplota.
Chlad pôsobí na organizmus ako stresujúci faktor, pri ktorom sa do tela
uvoľňujú látky, ktoré mobilizujú tuky. Konečným efektom je vyššie
zastúpenie tukov.
V posledných rokoch sa ukázalo, že kofeín má okrem stimulačného
vplyvu na centrálny nervový systém aj metabolické účinky. Už po
jednej až dvoch šálkach kávy sa zvýši zastúpenie tukov v pracujúcich
svaloch. Šálka kávy tak pre vytrvalca neznamená len psychickú spruhu,
ale oddiali spaľovanie glykogénu, ktorý mu tak lepšie poslúži ako výkonnejšie
palivo v druhej polovici trate. V bežnom zhadzovaní prebytočných
kilogramov si uplatnenie už domyslíte.
(Upozornenie – viac než 1-2 šálky kávy už neprinášajú zvýšený
efekt).
Na
záver by som len dodal, že procesy okolo energetiky nášho tela sú
omnoho zložitejšie. Dúfam však, že to najdôležitejšie sa mi
podarilo obsiahnuť a že článok oslovil čo najširšie spektrum
čitateľov.
|
|