
|
|
Bielkoviny
Bielkoviny,
alebo inak povedané proteíny sú často vyzdvihované vo výžive športovcov.
Niektorí ľudia ich podceňujú, iní naopak preceňujú. Zastúpenie
proteínov v ľudskom tele je veľké, pretože tvoria základný
kameň pri budovaní tkanív. Ich optimálne množstvo v organizme
tak dáva predpoklady pre rast svalovej hmoty. Okrem úlohy tvorby buniek
plnia funkciu katalytickú (enzýmy), transportnú (hemoglobín), obrannú
(protilátky), regulačnú (hormóny) pohybovú (kontrakcia svalových vlákien)
a iné. To, akú funkciu budú bielkoviny v organizme plniť, záleží
od ich zloženia a štruktúry. Základným stavebným materiálom všetkých
bielkovín sú aminokyseliny. Tie sú viazané peptidovými väzbami do reťazcov
a tak tvoria bielkoviny. Podľa zastúpenia aminokyselín v reťazci
a ich umiestnenia v tejto štruktúre, môžeme hovoriť o rôznych
proteínoch. Pri výbere potravín je potrebné zohľadniť podobnosť
prijímanej bielkoviny s ľudskou, resp. zohľadniť jej využiteľnosť
organizmom človeka. Tu treba uviesť, že telo nedokáže prijať
bielkoviny priamo, ale musí ich rozdeliť na jednoduchšie
aminokyseliny. Po vstrebaní prijatých aminokyselín si telo utvorí
bielkoviny podľa potreby a ich ďalšieho uplatnenia.
Bežne sa uvádza 20 rôznych aminokyselín. Z hľadiska výživy sa najčastejšie
delia na tzv. esenciálne a neesenciálne. Neesenciálne sú také,
ktoré si telo dokáže vyrobiť samo. Nie je preto potrebné ich telu dodávať.
8 – 9 aminokyselín sa však považuje za esenciálne a telo je pri
ich získavaní plne závislé na potrave.
Potraviny živočíšneho pôvodu obsahujú všetky potrebné esenciálne
aminokyseliny. Ich nevýhodou však je aj súčastná prítomnosť tukov.
Potraviny rastlinného pôvodu majú rôzne zastúpenie esenciálnych látok.
Na niektoré môžu byť bohaté, iné nemusia obsahovať vôbec. Je preto
vhodné a potrebné konzumovať stravu pestrú, čím zabezpečíme
pre organizmus všetky esenciálne aminokyseliny.
Za najlepší zdroj bielkovín pre človeka sa považujú vaječné bielka.
Ďalšie poradie potravín z hľadiska obsahu potrebných proteínov,
sa môže podľa rôznych zdrojov líšiť. Patria sem najmä: pečeň, ľadviny,
mlieko (albumín), sója, mäso, zemiaky, strukoviny, atď.
Koľko proteínov treba prijímať? Na túto otázku neexistuje jednoduchá
a priama odpoveď. Zdroje sa opäť rozchádzajú a uvádzajú
hodnoty od 1 až 3 g na kilogram ľudskej hmotnosti. Príjem by nemal byť
riadený podľa presných hodnôt, ale mal by vychádzať z individuálnych
potrieb jednotlivca. Zvýšené nároky na ich príjem sú hlavne u ľudí,
kde sa vo zvýšenej miere buduje nové tkanivo. Sú to teda najmä deti a mládež,
tehotné ženy a samozrejme športovci. V prípade nedostatku
bielkovín, si telo zoberie potrebné proteíny zo svalov a vnútorných
orgánov. Najviac takto stratia na svojom objeme svaly, pečeň a slezina.
Hovoríme o tzv. katabolizme.
Prehnané prijímanie bielkovín nie je taktiež správne. Na rozdiel od
tukov a sacharidov totiž telo nevie uložiť bielkoviny do zásoby.
Musí sa ich preto pracne zbavovať, alebo ich premieňať na tuky, či
cukry. Tento stav telo veľmi zaťažuje a dochádza ku zníženiu výkonnosti,
spomaleniu rastu svalov a k zvýšeniu hustoty krvi. Nadbytok proteínov
zvyšuje nároky na ľadviny a dostatok tekutín v tele. Prebytočné
bielkoviny sa dostávajú z organizmu prirodzenými cestami a spolu
s nimi odchádza aj zvýšené množstvo tekutín. Vzniká tak
riziko dehydratácie.
|
|