
|
|
Koľko
proteínov môžeme prijať?
Proteíny (bielkoviny) predstavujú organické látky,
z ktorých vznikajú hydrolýzou alebo trávením aminokyseliny.
Slovo proteo znamená v gréčtine prvotní, z čoho sa dá
usudzovať, že bielkoviny predstavujú primárny kľúč, ktorý otvára
cestu k nárastu svalového objemu. Niektorí vedeckí pracovníci
dokonca tvrdia, že proteíny sú najdôležitejšie látky pre naše
bunky a tkanivá. Do určitej miery sa dá s týmto názorom súhlasiť,
avšak bez ostatných potrebných živín (cukry, tuky, vitamíny), by ani
bielkoviny nemali svoje opodstatnenie.
Pozrime sa teraz na proteíny trochu z druhého
uhľa. Čo ak sa v tele vyskytne nadbytok proteínov. Takýto nadmerný
prísun proteínov môže spôsobiť zvýšenie hmotnosti (pozitívna dusíková
bilancia) alebo sa môže vylúčiť z tela von pomocou urey (moč).
Treba však vedieť, že nadmerné množstvo proteínov spôsobuje predĺženie
času trávenia, čo môže mať neblahý vplyv na vstrebávanie športovca
počas určitej doby medzi tréningmi. A preto sa neprikláňame k názoru
mnohých kulturistov, čím viacej proteínov, tým lepšie.
Procesy prebiehajúce v rámci metabolizmu
bielkovín môžeme rozdeliť do troch hlavných kategórií –
anabolizmus, katabolizmus a rovnováha.
Anabolizmus - proteíny sa syntetizujú vo všetkých
bunkách tela, ak sú prítomné vhodné aminokyseliny. Typ vytváraných
buniek závisí od funkčných charakteristík každej bunky a je
riadený bunkovým genetickým kódom.
Katabolizmus (Odbúravanie tkanív) - pretože
množstvo bielkovín, ktoré sa môžu uskladňovať v bunkách, je
limitované, prebytočné aminokyseliny sa degradujú a použijú sa
na tvorbu energie alebo sa uskladnia ako tuk. Táto degradácia sa uskutočňuje
v pečeni a začína sa procesom odbúravania aminových skupín
(NH2) hydrolýzou z aminokyselín.
Aj vtedy ak človek nekonzumuje proteíny, denne určitú časť z nich
stráca. Ak má teda jedinec zabrániť stratám, musí ich denne prijať
30-50 g.
Rovnováha - stav dusíkovej bilancie je
priamym výsledkom príjmu a výdaja dusíka. Keď sa príjem dusíka
rovná výdaju, hovoríme o dusíkovej rovnováhe alebo o vyrovnanej
dusíkovej bilancii. Športovci majú zvyčajne dusíkovú rovnováhu, ak
vyzerajú zdraví, nepriberajú, ani sa nezvyšuje objem tkanív ich tela
a prijímajú adekvátnu potravu z hľadiska esenciálnych
aminokyselín, energie a mikroživín.
V konečnom dôsledku je skutočnosť, že
viacej bielkovín neznamená vždy vyšší svalový nárast, ale tiež vyššiu
mieru degradácie svalových bielkovín. Prehnaná konzumácia proteínov,
môže byť nepríjemná aj vtedy, keď s väčším množstvom proteínov
sa neprijme aj väčšie množstvo tekutín. Tento stav môže zapríčiniť
dehydratáciu organizmu. A preto osoby s akýmikoľvek problémami
obličiek by mali prijímať len primerané množstvo proteínov.
|
|